Rugsėjo 30-ą – spalio 1-ą dienomis visų klasikinio ralio gerbėjų keliai ves į Uteną ir jos apylinkes, mat čia įvyks finalinis Lietuvos automobilių ralio ir ralio sprinto čempionatų bei Latvijos ralio čempionato etapas „Samsonas Rally Utena“. Likus mėnesiui iki šio renginio organizatoriai atvertė dalį kortų ir paskelbė, ko dalyviai ir žiūrovai galės tikėtis iš varžybų, į šį regioną sugrįžtančių po išties ilgos pertraukos.

Nors iki „Samsonas Rally Utena“ varžybų liko dar mėnuo, o iki tol ralio čempionato dalyviai ir šios sporto šakos gerbėjai susitiks Elektrėnuose, „Samsonas Rally Utena“ organizatoriai jau pradeda dalintis rugsėjo 30-ą – spalio 1-ą dienomis įvyksiančio finalinio Lietuvos automobilių ralio čempionato etapo užuominomis. Pirmoji žinia, kuria suskubo pasidalinti varžybas organizuojančio klubo ASK „Akseleratorius“ atstovai – greičio ruožai ir jų specifika.

Praėjusiais metais Zarasų ir Utenos apylinkėse nugriaudėjusios ir tuomet „Rally Aukštaitija“ vardu pavadintos varžybos šiemet pritrauktos arčiau Utenos. Tai reiškia, kad visi greičio ruožai bus išdėstyti mažesniu spinduliu nei pernai ir stebėti varžybas bei migruoti tarp greičio ruožų bus gerokai paprasčiau. Organizatoriai šiame regione surado 15 greičio ruožų, kurių bendras ilgis sieks beveik 125 kilometrus. Kartu su pervažiavimais dalyviams reikės įveikti356 km atstumą. Ralio sprinto čempionato dalyvių lauks per pus trumpesnė distancija.

Pirmąją ralio dieną numatyti šeši greičio ruožai. Pirmieji keturi bus žvyriniai, o likusieji du – naktiniai, kurių metu dalyviai skries Utenos miesto gatvėmis. Kitą dieną ekipažų lauks dar devyni greičio ruožai, kurie tiek dalyviams, tiek žiūrovams, anot organizatorių, turėtų palikti neišdildomus įspūdžius, mat paskutinį sykį ralio čempionato varžybos šiltuoju metų laiku čia vyko prieš septynerius metus – 2015-iaisiais. Tuomet čia triumfavo „Mitsubishi Colt“ vairavęs Aleksėjus Lukyanukas.

„Greičio ruožų bus labai įvairių. Tikrai bus ir legendinių, praeityje naudotų greičio ruožų atkarpų, kurias ilgiau lenktyniaujantys ekipažai ar daugelį metų šiuo sportu besidomintys žiūrovai puikiai pamena. Yra ir visiškai naujų greičio ruožų, ar jų kombinacijų su anksčiau vykusiais. Įdomu tai, kad didžiosios dalies greičio ruožų starto vieta bus ant asfaltinės dangos.  

Be to, laukia labai didelė gausa tramplinų, todėl manau, kad pasiūlysime tikrai kokybiškas ir įvairiapusiškas varžybas tiek dalyvavimo, tiek stebėjimo prasme. Utenos regionas yra labai puikus, nes čia tikrai daug techniškų kelių, kuriuos galima naudoti varžyboms.

Mūsų idėją su ralio varžybomis sugrįžti į šį kraštą palaikė tiek vietos valdžia, tiek bendruomenė, todėl labai džiaugiamės bendradarbiavimu ir ketiname sukurti tikrai didelę šventę tiek uteniškiams, tiek svečiams iš kitų miestų ir, žinoma, patiems dalyviams“, – sakė varžybų organizatorius Arvydas Petkevičius.

Baigiamasis Lietuvos automobilių ralio čempionato akordas bus pažymėtas ne tik kvapą gniaužiančiomis varžybomis ir kovomis dėl sekundžių dalių, bet ir papildomų pramogų gausa Utenos širdyje, Aušros gatvėje. Skelbiama, kad abi ralio dienas vainikuos koncertinė programa, apie kurią organizatoriai papasakos vėliau.

Daugiau informacijos apie būsimas „Samsonas Rally Utena“ varžybas galima rasti www.samsonasrally.com bei „Facebook“.

Foto: Vytautas Pilkauskas