Egon Kaur Pasaulio ralio čempionate Suomijoje // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Po penkių metų pertraukos, į lietuviškus greičio ruožus sugrįš vienas greičiausių Estijos lenktynininkų – Egon Kaur. Kitą vertus, lietuviški žvyrkeliai, pati Lietuva bei lietuviai tikrai nėra jam svetimi. Egon yra tikriausiai daugiausiai lietuvių mokinęs užsienio treneris. Visgi oficialūs startai Lietuvoje yra tik trys iš beveik 200 varžybų, kuriose Egon yra startavęs. Dar vieną galima papildomai pridėti, nes 2016 „Žemaitijos ralyje“ Egon atliko šturmano pareigas Linui Vaškiui. Visgi pirmą kartą Lietuviai Egon Kaur už vairo išvydo 2007 žiemą, kai vyko „Sampo Winter Rally“. Ten estas su N4 grupės „Subaru Impreza N11“ finišavo 6 bendroje įskaitoje ir ketvirtas klasėje, nors tai jam buvo pirmas oficialus startas su 4WD technika. Vėliau tęsėsi net 11 metų pertrauka, per kurią Egon be Estijos ralio čempionato dalyvavo Pasaulio ralio čempionate. Į Lietuvą jis sugrįžo 2018 metais, kai su savo „Ford Fiesta KMS Proto“ aplankė iš karto du etapus – „Rally Elektrėnai“ ir „Samsonas Rally Rokiškis“. Abiejuose etapuose Egon lipo ant podiumo – Elektrėnuose ant trečio, o Rokiškyje ant antrojo laiptelio. Prabėgo penki metai ir štai šis estas vėl atvažiuoja pas mus su savo gamybos „Ford Fiesta KMS Proto“. Šalia Egono sėdės Allan Birjukov, kuriam tai bus naujo lygio patirtis. Allan tai šeštas sezonas šturmano kėdėje, tačiau daugiausiai jis stenogramą skaitydavo legendiniuose „GAZ 51“ sunkvežimiuose, kurių Estijoje yra išties daug.

 

Egon Kaur testų metų Estijoje // Igmar Matto

Šiek tiek faktų apie Egon Kaur karjerą:

  • „Samsonas Rally Utena“ 2023 varžybos bus 199 startas jo karjeroje. 
  • Egon tris kartus dalyvavo varžybose kaip šturmanas – vienos iš jų 2016m. „Rally Žemaitija“. Ten jis stenogramą skaitė Linui Vaškiui. 
  • 2004 metais karjerą Egon pradėjo nuo „Honda Civic“, „Lada Samara“ bei „Renault Clio Ragnotti“ automobilių. 
  • 2007 „Sampo Winter Rally“ Lietuvoje jam buvo pirmos varžybos su AWD technika – Lietuvoje jis startavo su „Subaru Impreza N11 Spec C“. Su Subaru Egon važiavo kitus keturis metus.
  • 2011 metais Egon Kaur startavo Pasaulio ralio čempionate „WRC Academy“ kategorijoje su „Ford Fiesta R2“. Šešių etapų čempionate Egon surinko 111 taškų – lygiai tiek pat kiek garsusis airis Craig Breen. Tačiau taisyklės lėmė, kad „WRC Academy“ laimėjo airis. 
  • Toliau penkis metus Egon Kaur važiavo su AWD technika Estijoje, o 2016 metais tapo šalies čempionu.
  • Po sėkmės čempionate su Mitsubishi Lancer Evolution, Egon persėdo į „Ford Fiesta Proto“ automobilį, su kuriuo važiavo keturis metus. 
  • 2020m., po ilgos pertraukos Egon grįžo į Pasaulio ralio čempionatą. WRC Estijos ralyje estas startavo su „Škoda Fabia Rally2 Evo“ ir iškarto užėmė 3 vietą WRC3 klasėje. 
  • Po sėkmės 2020m., Egon turėjo itin aktyvius du sezonus. 2021m. su „VW Polo GTI R5“ varžėsi Pasaulio ralio čempionate WRC3 kategorijoje, kurioje užėmė 10 vietą. 
  • 2022m. startavo trijuose Pasaulio ralio čempionato etapuose, taip pat važiavo Suomijos ralio čempionate, kur klasėje iškovojo trečią vietą. 
  • Šįmet Egon sugrįžęs prieš Škoda vairo startavo WRC Švedijos bei Estijos raliuose.  
Egon Kaur 2023 WRC Estijos ralyje // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Savo mintimis dalinasi ir pats Egon Kaur:

Tai bus jau ne pirmas startas Lietuvoje, bet Utenoje – pirmasis. Ko tikiesi iš paties ralio ir kokius tikslus sau keli?


Kadangi Utena yra „Samsonas Motorsport“ gimtinė, tikiuosi, kad ralis pasiūlys labai gerą organizaciją ir puikius greičio ruožus. Mūsų tikslas yra pasimėgauti vairavimu ir suteikti patirties savo šturmanui.



Ar gali ką nors papasakoti apie savo Ford Fiesta KMS Proto? Idėja ir šiek tiek statistikos?


Automobilį nuo nulio sukūrė „Kaur Motorsport“ 2019 m., o prieš persikėlimą į WRC2 dalyvavau keletoje labai gerų bei konkurencingų ralių su daug mažesnėmis sąnaudomis, palyginti su „Rally2“ technika. Nors automobilis ir nėra pats galingiausias su savo 1.6L Ecoboost varikliu, tačiau visas paketas veikia labai gerai ir po ilgesnės pertraukos yra puiku sugrįžti į varžybas su šiuo automobiliu.



Kiek jūsų Ford Fiesta KMS Proto padėjo jums sėkmingai pereiti prie R5 technikos kaip vairuotojui?


Manau, kad tai buvo vienas didžiausių veiksnių. 2020 metais siekėme išbandyti maksimalias savo ribas su Proto ir ši patirtis tikrai pasireiškė 2020 metų WRC Estijoje, kur iš karto kovojome dėl pergalės R5/Rally2 klasėje.

Egon Kaur štai šiuo automobiliu startuos „Samsonas Rally Utena“ 2023 varžybose // Igmar Matto


Su kokiais Lietuvos lenktynininkais esate dirbęs kaip treneris? Ar dažnai atvyksti į Lietuvą?

Per tiek metų nemažai kartų atsidūriau Lietuvoje, dirbdamas su vietiniais vairuotojais. Iš atminties, sakyčiau, daugiausiai treniruočių buvo su V. Žala ir L. Vaškiu.



Kas lengviau – pačiam mokytis ralio pamokų ar mokyti jų kitus vairuotojus?


Abu variantai yra sunkūs, nes nė vienas nėra lengvas. Tačiau geroji dalis yra ta, kad abu šie metodai palaiko vienas kitą – kai mokausi naujų dalykų pats, tai man padeda perteikti pamokas kitiems, o kita vertus, matant skirtingus požiūrius bei jų kampus atsiranda naujų idėjų, kurias galiu mokytis pats. Taigi buvimas prie vairo padeda treniruotėse ir atvirkščiai.



20 lenktynių metų ir beveik 200 startų Estijoje, Suomijoje, Europos ir pasaulio ralio čempionatuose – ar yra dar ko nors, ko norėtumėte išmokti ralio disciplinoje?


Visada yra kur tobulėti, mokytis ir kurti naujus dalykus. Dabar kuriu daugiausia stenogramos įrankius, kuriuos, tikiuosi, jau kitais metais galės naudoti visi Pasaulio vairuotojai, norėdami surašyti geresnę stenogramą. O „Samsonas Rally Utena“ yra labai gera vieta plėtoti ir toliau išbandyti šias idėjas.


Gal gali papasakoti apie naują šturmaną Allan Birjukov?

Jis kartu su GAZ sunkvežimiu dalyvavo Estijos čempionate ir norėjo priimti kitokį iššūkį, kad patobulintų savo įgūdžius.


Ralio pasus į „Samsonas Rally Utena 2023“ galite įsigyti čia 🔽