„Samsonas Rally Utena“ 2023 turėsime galimybę išvysti Emils Blūms bei Timmu Kõrge kovą. Kuo jį ypatinga? Emils ir Timmu šiuo metu yra patys greičiausi „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobilius vairuojantys Baltijos šalių lenktynininkai. Liaudiškai tariant – geriausi „valčių irkluotojai“ aplinkinėse žemėse. Tai, kad ši jau gerokai pasenusi technika yra  vis dar be galo greita mums jau nuo Žemaitijos ralio įrodinėja latvis Emils Blūms, kuris su savo devintos kartos „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobiliu jau užsitikrinęs LARČ3 auksą bei turi visus šansus lipti ant podiumo AWD įskaitoje. Jei Lietuvoje nėra kam su panašia technika Emiliui sudaryti konkurencijos, tai šis latvis varžovą yra susiradęs Estijoje. Timmu Kõrge vairuoja šiek tiek naujesnį – dešimtos kartos „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobilį, o jie abu – dalyvauja Latvijos bei Estijos ralio čempionatuose, todėl jų dvikova šiemet nėra retas atvejis. Tų dvikovų rezultatas – nepaisant senų automobilių, lenktynininkai sugeba ne tik lipti ant podiumo bendrose ralio įskaitoje, tačiau net ir laimėti kai aplinkui pilna gerokai modernesnės technikos. 

Timmu Kõrge su Mitsubishi Lancer Evolution X automobiliu //lkrallifoto

Viskas prasidėjo dar gilią žiemą, kai „Otepää talveralli“, „Rallijs Sarma“ bei „Rally Alūksne“ varžybose Emils bei Timmu kovojo dėl sekundės dalių. Estijoje Emils laimėjo 7,1s persvara, tuomet Timmu „Sarma“ ralyje nugalėjo 1,36 sekundės, o Alūksnėje Emils laimėjęs beveik 15 sekundžių. Sušilus orams, reikalai geriau klojosi latviui – „Rapla“ ralyje Estijoje Timmu prarado nemažai laiko taip atiduodamas pergalę Emils, o Cėsyje – latvis buvo greitesnis 12 sekundžių. Atrodė, kad šioje dvikovoje triumfuos mūsų greičio ruožus jau išmaišęs Emils, tačiau Paidės ralyje variklio problema privertė latvį sustoti ir nefinišuoti. Nepadėjo ir žiemą gauta diskvalifikacija.

Emils Blūms tai bus jau penktos varžybos LIetuvoje šiemet

Atėjus rudeniui situacija tokia – liko po vieną etapą Latvijos bei Estijos čempionatuose. Kaip žinia – „Samsonas Rally Utena“ 2023 bus paskutinysis Latvijos pirmenybių etapas. Ten Timmu yra išsiveržęs į priekį 34 taškais, tad Emils norint kovoti dėl LRČ5 titulo teks kaip reikiant paplušėti. Kitą vertus, latviui tai bus jau penktas ralis Lietuvoje šįmet. Tuo tarpu Timmu Korge paskutinį bei vienintelį kartą Lietuvoje buvo prieš 10 metų – 2013 „300 Lakes“ ralyje.


Mintinimis apie šią kovą pasidalino ir abu dalyviai:


Jūs abu lenktyniaujate su „Mitsubishi Lancer Evolution“ automobiliais ir atrodo, kad abu iš šių šiek tiek pasenusių automobilių išspaudžiate viską. Kodėl jūs vis dar juose?


Emils: Tai priklauso tik nuo mūsų biudžeto. Kaip sakiau anksčiau – geriau kuo daugiau važiuoti ralyje ir įgyti naujos patirties. Manau tai yra gerokai geriau nei išvažiuot tik į vienas ar kitas varžybas metuose su nauju galingu automobiliu.

Timmu: Atsakymas paprastas – pinigai! Žinoma, norėtume važinėti su profesionaliais automobiliais, bet tai reikalauja didelių investicijų ir kad ir kaip būtų gėdinga – iki šiol šiuos dalykus mums dar sudėtinga išspręst 😄

Emils Blūms / Didzis Eglītis

Ką jums reiškia turėti varžovą, kuris verčia tave važiuoti kuo įmanoma greičiau?


Emils: Aš tuo labai džiaugiuosi, nes abu tampame greitesni ir protingesni. Gera konkurencija daro mus geresniais, greitesniais bei stipresniais.

Timmu: Konkurencija visada naudinga sportui ir dalyviams. Tai verčia dirbti ir stengtis, kad ši sritis būtų įdomi žiūrovams.

Timmu Kõrge / Arro Vahtra //lkrallifoto

 Šis ralis bus naujas tiek jums, tiek jūsų varžovui. Ko tikitės iš savęs šiame ralyje, paties ralio bei savo varžovo?

Emils:Kaip visuomet – tikiuosi mėgautis itin gera kova bei smagiais keliais. 

Timmu: Aš buvau Lietuvoje kartą, prieš dešimt metų. Tada patyrėme didžiulę avariją, bet vis dar turime gerus prisiminimus iš apie ralį bei kelius. Apie Lietuvos ralius girdėjau tik gerus atsiliepimus ir to taip pat laukiu. Kadangi turime varžybas savo šalyje savaitę po Utenos, turime išlikti ramūs ir ten atlikti savo darbą.

Emils Blūms / Didzis Eglītis


 Kaip ruošiatės paskutiniam Lietuvos ir Latvijos ralio čempionato etapui? 

Emils:Tikiuosi, pagaliau galėsime atlikti keletą bandymų serijų prieš ralį, nes visą vasarą tiesiog važiuojame be testų.

Timmu: Nieko ypatingo – tiesiog darbas su savo mintimis. Turime pasakyti, kad mes iš dalies Utenoje ruošiamės savo namų raliui, kuris vyks Saaremos saloje po savaitės.

Timmu Kõrge / Arro Vahtra //lkrallifoto

Ko palinkėtumėte viens kitam „Samsonas Rally Utena“?

Emils: Palinkėsiu turėti gerą kovą ne tik su manimi, bet ir su kitais varžovais

Timmu: Kaip visada – sėkmės ir pasilinksminkime sau, žiūrovams bei varžovams.


Ralio pasus į „Samsonas Rally Utena 2023“ galite įsigyti čia 🔽



Renginio partneriai: