Už pusantro mėnesio Utena vėl taps Lietuvos bei Latvijos ralio epicentru. Kol kalendoriuose braukome dienas likusias iki varžybų, galime prisiminti kas vyko praeitų metų rudenį.

Sugrįžimas į Utenos regioną po septynių metų pertraukos išties buvo be galo įspūdingas. Dar net raliui neprasidėjus veiksmo vyko tiek, jog atrodė sezonas tik prasideda, o ne baigiasi. Išbandyti unikalių Utenos regiono greičio ruožų suvažiavo didžiulis kiekis garsių bei greitų užsienio lenktynininkų, o pats ralis turėjo ir Latvijos čempionato etapo statusą. Nepėsti buvo ir lietuviai pasiruošę ginti savo garbę. Kai kurie atvažiavo į varžybas net su naujesniais automobiliais. Ažiotažas buvo begalinis nepaisant to, jog Lietuvos ralio čempionas jau tuo metu buvo aiškus.

Tam, kad nebūtų viskas kaip rožėmis klota pasirūpino lietus, kuris rudeniu pasipuošusius kelius gerokai suminkštino bei padarė slidesnius. Taip ralio sudėtingumo lygis pakilo bent jau kvadratu. Penktadienio popietę prasidėjusios varžybos iš karto atskleidė keletą kortų. Puikų rezultatą praeitame ralyje į „Škoda Fabia Rally2 Evo“ atsisėdęs Justas Tamašauskas jau pirmoje ralio dienoje turėjo papildomą užduotį pilti skysčius į pažeistą radiatorių, dėl ko dalinai pasitraukė iš kovos dėl aukščiausių pozicijų. Po vieno iš begalės tramplynų, Jono Sluckaus „Škoda Fabia R5“ variklis po kontakto su medžiu aplamai atsisakė toliau būti automobilio kėbule. Visa laimė – šiais laikais saugumo sistemos automobiliuose yra pačio aukščiausio lygio ir ekipažas nenukentėjo. Kaip ir buvo galima tikėtis – 2021m. Pasaulio „Junior WRC“ čempionas Sami Pajari šalia pasisodinęs Suomijos radijo žvaigždę Janni Hussi įrodinėjo, kodėl jis jau šiais metais pilnavertiškai kovoja su greičiausiais Pasaulyje.

Išaušęs šlapias šeštadienis reiškė, kad niekas iš dalyvių negalės atsipūsti ir šeštadienio partija bus tokia pat įdomi kaip ir penktadienio. Didžiulė minia susirinko į greičio ruožus, o lenktynininkai turėjo išties įspūdingą laiką bekovojant tiek tarpusavyje, tiek su išties sudėtingomis ralio sąlygomis. Patirtis šiuo atveju išties suvaidino didžiulį vaidmenį, todėl būtent Pasaulio ralio čempionate važiuojantis suomis Sami Pajari su „Škoda Fabia N5+“ automobiliu nepaliko niekam vilčių. Itin greitas ir tikslus suomio važiavimas atnešė jam antrą pergalę absoliučioje įskaitoje jo karjeroje, o šturmanei, kuriai tai buvo vos antros varžybos gyvenime – kol kas vienintelę pergalę. Antrą vietą tvirtai saugojo Dominykas Butvilas, tačiau šiam patyrus avariją, antros vietos likimas iki pat paskutiniųjų ralio milimetrų buvo sprendžiamas Vlado Jurkevičiaus bei Giedriaus Notkaus pastangomis. Nors Giedrius viską atidavė paskutiniame greičio ruože, 2,7s persvara antros vietos nugalėtoju tapo Vladas Jurkevičius. Įspūdingai paskutinį greičio ruožą suvažiavo Martynas Samsonas, kuris su savo garsiuoju „BMW M3“ paskutiniu spurtu sugebėjo pakilti net į penktą bendrosios įskaitos vietą.

Praeitų metų ruduo Utenos apylinkėse įstrigo daugeliui, tiek vietiniams, tiek svečiams. Ši ralio šventė atnešė daug šypsenų ne tik tiesiogiai dalyvavusiems, tačiau ir visiems buvusiems šalia pagrindinio veiksmo. Taip buvo praeitais metais, tad tikėtina, kad nemažiau smagu bei įdomu bus ir šiais, tad susitiksime Rugsėjo 30 – Spalio 1 dienomis.